HTML

<script>!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s); js.id=id;js.async=true;js.src="https://secure.meetup.com/890357987448484755600/script/api/mu.btns.js?id=u5f2c9u6janl1h58m596sp1bss";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","mu-bootjs");</script>

Helyszín


fablab_logo_atlatszo.png

1067 Budapest, Eötvös u. 27-29.
Minden hónap második csütörtökén.

Budapest Science Meetup

A Budapest Science Meetup azért lett, hogy legyen egy hely, ahol kutatók mesélhetnek tudományról, nem csak (sőt, főleg nem) szakmabelieknek. Minden egyes meetup-on a meghívott előadók röviden szólnak új eredményeikröl, távlati terveikröl, vagy éppen aktuális tudományos érdekességekről. Tudományfilozófiától genetikáig, mikrobiológiától csillagászatig minden terítékre kerül. Az előadásokat követő beszélgetéseken konkrét kutatásokról, kutatói létről vagy bármilyen, a tudományhoz akár csak lazán kapcsolódó témáról is szó eshet, csak rajtatok múlik. Itt a meetup-al kapcsolatos híreket, videókat, és előadásdiákat találhatjátok meg!

Média

View BpScienceMeetup's profile on slideshare

Twitter

Facebook

Google+

Linkblog

Friss topikok

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Budapest Science Meetup - Június

2014.05.30. 17:30 tothandras (törölt)

Elkészültünk a júniusi meetup programjával: Küzdelem az orvvadászok ellen genetikai markerek segítségével, a Kárpát-medence népességváltozásai a bronzkorban, Dinoszaurusz maradványok Magyarországon

meetup_poszter_1.png

Gímszarvas mikroszatellita (STR) markerek alkalmazása egy orvvadászati eset felderítésére 

Szabolcsi Zoltán - ISZKI Budapesti Orvosszakértői Intézet, DNS Laboratórium

A humán igazságügyi genetika molekuláris biológiai  eszköztárának bővülése és azok széleskörű alkalmazása indította el az ún. nem­humán igazságügyi genetika fejlődését a 90­-es évek végétől kezdődően.  Ennek  köszönhető,  hogy  ma  már  a  törvényszéki  eljárásokba  nemcsak az emberi, hanem a nem humán eredetű biológiai anyagmaradványok genetikai alapú vizsgálata is bevonható, vagyis az  állati/növényi  eredetű  mintákból  kimutatott  genotípus  DNS  bizonyítékként alkalmazható. Doktori munkám során egy olyan genetikai alapú egyedazonosító rendszert hoztam létre, amellyel a gímszarvas egyedek hatékonyan elkülöníthetők. Ezzel lehetővé vált annak kérdésnek a megválaszolása, hogy a hatóság által  lefoglalt  gímszarvas  eredetű  biológiai  anyagmaradványok (pl. vér, izomszövet, agancs) származhatnak­e ugyanattól a gímszarvastól és ha igen, milyen mértékben. Nem sokkal a rendszer kifejlesztését követően,  segítségével a nyomozó  hatóság egy olyan orvvadászati esetet is felderített, amelyre az egyedazonosító rendszer nélkül nem lett volna lehetőség.

Kulturális hatás vagy vándorlás? Népességváltozások a középső és késő bronzkori Kárpát-medencében.

Hajdu Tamás - ELTE-TTK Embertani Tanszék, MTM Embertani Tár

A hazai régészeti kutatások a Kárpát-medence bronzkorából számos, az anyagi kultúrát és településszerkezetet érintő jelentős változást mutattak ki. Azt ugyanakkor a régészeti kutatási eredmények alapján egyelőre nem tudjuk egyértelműen eldönteni, hogy ezek a változások vajon beáramló új népcsoportoknak köszönhetők-e, vagy pedig a korábbi népesség továbbélt, és a megfigyelt változások más területeken jellemző tárgytípusok, eszközök átvételének, ill. a közösségek belső fejlődésének köszönhetően jöttek-e létre.

Dinoszauruszok Magyarországon: egy 85 millió éves ökoszisztéma nyomában

Ősi Attila - MTA-MTM Paleontológiai Kutatócsoport

15 évvel ezelőtt kerültek elő Magyarország első dinoszaurusz maradványai. A 85 millió éves leletek az egykori Iharkút település határából egy külszíni bauxitbánya által feltárt folyóvízi, ártéri üledékes kőzetben lapultak. A dinoszaurusz maradványok mellett több mint 30 különböző gerinces csoportot ismertünk fel a halaktól kezdve a kétéltűeken, teknősökön, gyíkokon, krokodilokon, pteroszauruszokon át egészen a madarakig. Mára a leletek száma meghaladja a 10.000-et, melyek alapján számos új faj került publikálásra (pl. Ajkaceratops, Hungarosaurus, Iharkutosuchus). A lelőhelyről előkerült csontanyag mérhetetlenül fontos a kréta ősállatföldrajzi kapcsolatok tisztázása céljából.

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló régészet biológia budapest science meetup ELTE MTA MTM

A bejegyzés trackback címe:

http://bpsm.blog.hu/api/trackback/id/tr616238721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.